Thursday, December 22, 2016

Sambutan Maulidur Rasul 2016

As Salam

Program ni adalah anjuran Surau As-Sajidin di taman perumahan MMD.  Idea tercetus bilamana Ustaz  Khairullah yang datang memberi kuliah bulanan bertanya pada AJK surau tentang sambutan tersebut.

Maka pada 18/12/16 baru2 ni, sambutan buat pertama kalinya diadakan di taman perumahan MMD.

Acara yang sepatutnya bermula pada pukul 8.00pagi tertunda kerana menunggu kehadiran VIP iaitu En. Azmizam Zaman Huri, Penyelaras DUN N46 Port Klang.  Selain dari penduduk setempat, ianya juga mendapat sambutan dari penduduk di luar taman MMD.  Ustaz2 yang selalu berkuliah di surau ini pun turut serta.

MMD pun agak lewat menyertainya kerana menyiapkan Hazry terlebih dahulu.  Biasalah, waktu pagi2 ni urusan Hazry adalah keutamaan MMD.  Pastikan siap mandi dan bersarapan dulu baru MMD boleh uruskan benda2 lain.

Perarakan yang sepatutnya mengelilingi kawasan rumah MMD di fasa 1 terpaksa berubah ke taman fasa 2 kerana ada lopak2 air kerana hujan yang sangat lebat sejak dari 2:00pagi hingga ke 5.00pagi tadi. Sebelum berarak, penduduk dijamukan dengan sarapan nasi lemak terlebih dahulu.

Selawat berkumandang buat pertama kalinya di laluan rumah2 di fasa 2. Satu sejarah juga buat kami di sini.


Hampir 30minit berarak, kami balik semua ke khemah yang disediakan dan  mendengar ucapan dari En. Azmizam disertai dengan penyerahan sumbangan dari pihak DUN N49 bagi acara Maulidur Rasul serta sumbangan untuk kerja2 pembinaan surau yang sedang giat dijalankan.


Syukur Alhamdulillah.  Surau kami menerima sumbangan lagi untuk meneruskan kuliah2 bulanan serta bagi membuat bayaran2 bil air dan letrik.

Kepada sesiapa yang berhajat untuk menderma, MMD yang juga AJK surau amat mengalu-alukan sumbangan dari teman2 sekelian.  Untuk keterangan lanjut, sila hubungi:
 
Pengerusi - En. Wan Khairuddin 012-6864628
Timbalan Pengerusi - En. Azizi Khalib 012-3941830
Setiausaha - En. Razaleigh 012-2612469

Selepas acara penyerahan sumbangan, solat sunat Dhuha diadakan dan seterusnya kuliah ringkas yang menceritakan tentang peribadi Rasulullah.

Makan tengahari bermula dari pukul 12:00tgh.  Menu masakan kampung memang membuka selera.  Yummy !!!

Dah kenyang semua, masing2 pun beransur2 beredar balik ke rumah masing2.  My beloved hubby masih berada di sana hingga urusan mengemas meja/khemah selesai.

Selepas solat Zohor, MMD kat rumah dah siap berdengkur bersama2 dengan Hazry & Lea.  Penat berarak sakan.  Lea bertugas membawa bunga manggar.


Jom, banyakkan selawat dan salam kepada Baginda Rasulullah.

Jumpa lagi nanti.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...