Showing posts with label Malaysia - Terengganu. Show all posts
Showing posts with label Malaysia - Terengganu. Show all posts

Monday, October 12, 2015

Keindahan di kampungku - Masjid Kristal &Taman Tamadun Islam

As Salam.

Sebelum ni Lea ada bagitahu MMD yang dia nak melawat ke Taman Tamadun Islam jika balik ke K. Trg. Untuk tidak menghampakan permintaannya, pada hari raya ke-dua selepas berkunjung ke rumah kawan sekolah MMD, kami pun pecut ke TTI yang tidak jauh dari rumah MMD.

Terletak di Pulau Wan Man. Jangan risau, kereta boleh masuk terus ke situ.  Tak perlu menaiki feri pun.  Ingatkan tak ramai orang pada hari raya. Rupa2 masih ramai orang berkunjung ke situ. Malangnya harapan untuk masuk ke Taman Monumen tidak kesampaian kerana tutup cuti raya.  Jadi kami hanya melawat sekitar Masjid Kristal dan pengkalan bot je.

Antara gambar2 yang MMD ambil untuk kenangan. Hanya kami bertiga saja yang merayap ke sini.  Hakim & Hazry tak ikut MMD pergi beraya.

 

Di dalam Masjid Kristal.  Ruangan solat wanita. Jangan risau, banyak telekung disediakan untuk kegunaan pengunjung.

 

Di luar kawasan masjid.

 

Berposing untuk disimpan sebagai kenangan.

 
 
 
 
 

Lawatan singkat ke Masjid Krisal buat Lea riang gembira.  Terima kasih ibu....katanya.

Sekian.  Jumpa lagi ye...

Friday, September 18, 2015

R&R Perasing yang terasing

As Salam

Siapa orang Pantai Timur sila angkat tangan tinggi2?  MMD dah angkat tangan ni.  Tentu ramai yang singgah kat blog kecil MMD ni pun ada yang berasal dari Pantai Timur kan?  Kita satu tongkanglah kiranya.

Pada bulan puasa yang lepas, buat pertama kalinya keluarga MMD singgah ke R&R Perasing.  Tempat ni baru lagi ni.  Tak ramai pun pengunjung masa MMD sampai. Kedai2 makan satupun tak ada yang beroperasi lagi.

Kawasannya sangat luas.  Dapatlah juga MMD round sekejab dalam perjalanan ke bilik air.  Nun jauh ke belakang. Kalau yang dah nak terkucil tu, harus tak sempat hahahaha.

Ruangan makan yang agak besar dan selesa. Laluan pejalan kaki yang menarik.  Ruang solat serta bilik air yang masih bersih dan selesa.  Semoga agar terus bersih dengan kerjasama dari pengunjung serta khidmat makcik2 cleaner yang murah dengan senyuman semasa berselisih dengan MMD masa tu.

Antara gambar yang sempat MMD ambil.  Nasib baik masa MMD ke bilik air, Lea sedang tidur di kereta.  Kalau tidak harus bertapak sekejab melayannya bermain di playground kat situ.

Direktori.
 Rasa macam duduk kat rumah je....


Playground yang bakal menjadi kegilaan kanak2 riang.


Ke ruangan solat wanita.  Warna pink tu...


 Ruang wuduk wanita.


Ruang solat wanita.


Yang ni sudah tentu ke ruangan solat lelaki.  Warna biru.


 Bilik air awam.  Siap ada tempat mandi.

 

Antara laluan yang ada dari depan hingga ke bilik air wanita.  Jauh kan? Nasib baik banyak disediakan kerusi disepanjang laluan tersebut.  Bolehlah rehat sementara.



Parking pun banyak di sekeliling bangunan ni.  Tapi hanya satu saja yang kurang menarik dari pandangan dan pendapat MMD.  MMD ni pengguna tegar parking lot OKU.

Walaupun beberapa lot parking untuk OKU berada paling hampir dengan banguan utama, ruangan yang disediakan amat sempit.  Hanya ada laluan sehala (kalau tak silap MMD) keluar masuk  kereta dan bagi yang ingin masuk atau keluar dari lot2 OKU, amat susah sekali terutamanya jenis kereta MPV macam MMD.    Kalau terlebih undur pasti akan melanggar pembahagi tepi jalan atau bergeser dengan kereta jiran sebelah.  Kalau kereta kancil memang tidak ada masalah langsung.  MMD silap dan lupa nak ambil gambar parking lot tu.

Selepas selesai urusan di situ, keluarlah kami ke jalan utama yang mengambil jarak lebih kurang 1km  (satu kilo meter tau!!!).  Itu sebabnya MMD tulis kat atas tu, Perasing yang terasing.  Memang agak jauh dari laluan utama bagi pengguna ke dua2 laluan ke Pantai Timur dan juga ke Kuala Lumpur.

Walaubagaimanapun, syukur MMD ucapkan kerana dengan adanya sebuah kawasan rehat & rawat ni bolehlah semua pengguna lebuhraya menikmati perjalanan yang lebih segar selepas berhenti rehat sementara meneruskan perjalanan ke destinasi masing2.

Sekian, jumpa lagi di entry akan datang.

As Salam.

Tuesday, May 22, 2012

CCM - Ma...kami dah sampai!

As salam.

Ma...itulah panggilan untuk my mom. Akhirnya kami sampai ke rumah.  Rehat2 je.  Yang penting, hari2 kena beli keropok lekor.  Kalau tak makan, rasanya rugi sangat balik kampung tapi tak merasa keropok lekor.  Memang tak pernah jemu pun.  Kampung MMD amat terkenal dengan keropok lekor.  Keropok lekor Losong.

Sebenarnya, rumah MMD lebih dekat kepada Muzium Negeri Terengganu berbanding kawasan keropok lekor.

Kebetulan MMD di kampung, sempat juga bertandang ke majlis menyambut menantu sepupu MMD.  Baru pertama kali kenduri kahwin di rumahnya.

Bergegas balik ke rumah.  Ada client nak singgah kat rumah untuk urusan penyerahan dokumennya.

Semuanya selesai di Trg dan keesokan harinya (Ahad, 18/03/12) kami berangkat balik ke KL.

Macam biasa, sebelum bertolak, kami akan singgah di Pasar Cabang Tiga.  Membeli bekalan kuih muih untuk dimakan dalam perjalanan.  Makanan yg Hakim mesti beli ialah jala mas.  Kalau tiap kali my mom datang ke rumah MMD pun, mesti ada bekalan jala mas untuk Hakim.

Perjalanan balik kali ini, my beloved hubby guna jalan Ajil dan masuk ke lebuhraya barunya.  Dalam perjalanan, kami bertemu dengan adik lelaki dan adik ipar MMD di R&R Temerloh yg balik memancing di Dungun.  Lepas tu, MMD menghala ke bandar Temerloh untuk berjumpa dengan last client MMD. 

Kali pertama MMD masuk ke Temerloh.  Tengok dalam google map, rasanya macam jauh je dari highway.  Tapi bila dah susur ke Temerloh, tak lah jauh sangat pun.  Berhenti makan di salah satu cafe kat bandar Temerloh, client MMD sampai dan dokumen bertukar tangan.  Selesai kat situ.  Bertolak terus ke Port Klang dan selamat sampai petang tu juga.

Percutian MMD kali ni bercampur dengan urusan kerja.  2 in 1 la.  Puas hati walaupun banyak masa semasa di Pahang berhujan. Kat Trg boleh tahan panasnya.

Next holiday destination?  ehmmmm, adik ipar MMD plan ke Padang, Sumatera.  MMD tak pasti lagi bcoz ada urusan penting pertengahan tahun ni.

As salam.

Friday, September 30, 2011

i-City di Kampung Cina

As Salam

Balik bercuti raya yg lepas, rasa terkejut juga bila tengok laluan dari Hotel Seri Malaysia  ke Pasar Payang dah jadi jalan sehala melalui belakang Kg Cina.  Dulu rumah2 di Kg Cina bertiangkan batang bakau dan terbenam di tebing Sg Terengganu.

Sekarang siap dengan monsoon drain yg besar dan dihias cantik dengan pokok letrik berwarna warni lagi.  Orang Terengganu pun dah tak hairan dengan i-City Shah Alam lagi. he he he. Berhadapan dengan Kg Cina ialah Pulau Duyung.  Bukan lagi pulau sekarang bcoz kenderaan dah boleh terus sampai ke tangga rumah kat situ.

Masa MMD kecil2 dulu, selalu juga pergi melawat nenek sebelah arwah my father yg tinggal di Pulau Duyung dengan menaiki penambang dengan bayaran tambang lebih kurang 20sen . Bila nenek pun dah tak ada, hanya melawat sedara mara waktu berhari raya je bila MMD balik beraya di kampung.

MMD pun siap berposing jugalah kat situ.  Bukannya tiap bulan balik Terengganu.  Setahun minima sekali atau max 2 kali je.  Kecualilah jika ada kecemasan, memang tak boleh nak elak lah..kena balik juga la.




As Salam.

Tuesday, June 7, 2011

Masjid Kristal Terengganu

As Salam

Walaupun masjid ni tak jauh dari rumah MMD di Terengganu, memang susah betul untuk singgah ke sana.  Lagipun, waktu balik ke Terengganu hanyalah waktu musim raya.  Bila dah balik tu, memang banyak program ziarah sanak saudara di Hari Raya.



Untuk pertama kalinya, MMD sekeluarga berpeluang ke masjid ni pada tahun 2009.  Cantik senibinanya.  Terletak di dalam kawasan pelancongan Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man, Terengganu, lebih kurang 10-15 min dengan kereta dari rumah MMD. He he he he, gambar lama !  Abang Hakim pun masih kecik lagi. Sekarang dah terlebih tinggi dari ibunya.

Masih tak jauh dari rumah MMD ialah Muzium Negeri Terengganu yg terletak di Bukit Losong.  Kiranya jika muzium di sebelah timur, rumah MMD ni di sebelah selatan Bukit Losong.  Kami adik beradik panggil tempat kami ni Losong Height...perasan sikit.  Actually, memang rumah MMD terletak di kaki Bukit Losong.
Setakat lalu di laluan kaki bukit depan rumah MMD hingga ke luar jalan raya besar di Jalan Dato' Amar, terus ke kiri, dah boleh sampai ke muzium.



Dan sudah tentulah, jika ke Losong, makanan yg paling terfemes sekali adalah keropok lekor aka keropok getel aka keropok gotel.

Jemput datang ke Terengganu yea.... "Orangnya cantik, budayanya menarik"

As Salam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...