Wednesday, December 4, 2013

Pusat Refleksologi Penawar

As Salam

MMD sempat mengikuti program selama 7 sesi untuk Hazry semasa cuti raya baru2 ni. MMD dapat maklumat tentang pusat refleksologi Penawar ini dari kawan sekolah MMD yang mana suaminya sedang dalam proses berubat untuk sakit buah pinggangnya.

Mengenangkan keadaan Hazry pun berkaitan dengan saraf, MMD dan my beloved hubby pun ingin mencuba untuk mendapatkan rawatan di pusat tu. Walaupun MMD biasa urut2 badan Hazry, tapi bukan secara profesional berbanding dengan pemilik pusat saraf ni.

Terletak di Kg Wakaf Tengah, KT.  Dalam 20-30 min je perjalanan dengan kereta dari rumah MMD.  Pada kali pertama pergi, sesat juga mencarinya.  Kali kedua dan seterusnya, senang je.

Diusahakan oleh Dr Haji Sheikh Merican bersama2 dengan isteri dan anak2.  Setiap kerusi mewakili isteri dan anak2nya.  Hanya beliau seorang sahaja di KT yang mengusahakan pusat ini bersama isteri dan anak2. Setiap dari mereka mempunyai sijil dan kelayakan yang diiktiraf dalam bidang refleksologi.

Disebabkan musim cuti raya, beliau memberi pengkhususan kepada orang luar dan orang tempatan yang tinggal di luar untuk rawatan dalam masa musim raya berbanding dengan orang tempatan, ianya dijadualkan selepas itu.

Selain dari urutan saraf, ada rawatan / ikhtiar lain juga disediakan seperti:

melembutkan anak2 keras hati
kecerdasan minda anak2
kesukaran mendapatkan zuriat, jodoh
mengikat kasih sayang suami isteri
gangguan makhluk halus
memagar rumah dari dikhianati
rawatan aura positif

Selain dari Hazry, my beloved hubby juga ambil peluang untuk mengurut juga. he he he.  Lebih2 pulak dia..Tengok gambar yang MMD ambil di pusat tersebut.




 








Setiap kali selesai setiap sesi, pesakit diberikan sebotol air yang telah dibacakan ayat2 Quran yang boleh diminum atau dibuat mandian.  Harga rawatan biasa antara RM35-45 sesesi begantung kepada umur pesakit. Untuk penyakit yang serius, harganya lebih mahal.

Kepada sesiapa yang berhajat untuk mendapatkan rawatan, bolehlah hubungi 012-9608197 / 09-6696193 untuk temujanji.

As Salam.

Tuesday, December 3, 2013

Re-union ex-SMTB

As Salam

Balik beraya yang lepas, kali ini MMD join re-union dengan kawan2 dari SMTB (Sek Men Tengku Bariah), KT sekali lagi.

Kat SMTB, MMD hanya sempat dari form 1-3 je.  Lepas SRP, MMD masuk SMSS.  Itu yang menjadikan MMD ni ada kawan2 dari 2 sekolah yang berlainan.  Kalau dikira dari segi tradisi, memang kedua2 sekolah ini adalah musuh ketat especially dalam acara sukan.

Diadakan di Felda Residence di bandar KT.  Pertama kali MMD masuk ke hotel yang terletak di tepi sungai Trg tu.  Biasanya lalu je tiap kali ke bandar KT.  Tak de urusan nak singgah buat apa kan?

Pengelola siapkan goodie bag lagi kali ini.




Happy sangat bila berjumpa sekali sekala macam ni. 

As salam.


Monday, December 2, 2013

Posing-posing raya

As Salam

Dah macam2 raya pun dah lepas untuk tahun 2013 ni.  Baru sekarang MMD update kan gambar raya untuk kenangan MMD.  Mungkin ada yang kata, tak nak bacalah cerita raya2 ni.  Dah lama pun berlalu. Dah tersangat basi pun.

Tapi itu tak mengapa.  Blog ni MMD yang punya, jadi MMD boleh update apa2 saja dan bila2 saja MMD suka.  Betul tak?

Dimulakan dengan MEM besar dulu sebagai pembuka acara.










MMD memang bercuti panjang selama 2 minggu masa raya baru ni.  Itupun belum habis lagi cuti untuk tahun ni.  Untuk di carry forward untuk tahun depan pun dah, masih ada lagi yang berbaki yang kena dihabiskan untuk tahun ini.  Kalau tidak kira "burn" je la.

Sebahagian dari gambar2 dengan ahli keluarga yang balik beraya.  Ada juga yang tak baik kerana tuntutan kerja.

As Salam.

Friday, November 29, 2013

Up close and personal with Aaron Aziz

As Salam.

Aaron Aziz?  Biar betul!!!

Macam mimpi je MMD dapat jumpa Aaron Aziz.  Siap berposing berdua je pulak tu.  Jangan jeles ye.

Kebetulan masa nak raya dulu, MMD ke Jakel Shah Alam untuk membeli baju2 melayu untuk my beloved hubby dan anak2 lelaki MMD.  Tak sangka dapat berjumpa dgn Aaron Aziz.

Nah...gambar MMD dengan abang Aaron Aziz.  Siap tandatangan lagi.

Tertipu?  ohhhhh tipah tertipu.  Tak de maknanya MMD dapat bergambar dengan artis. Kalau jumpa artis pun belum tentu MMD berani nak ajak artis bergambar.  Samada artis malu dengan MMD atau MMD yang malu. ha ha ha ha.

As Salam.

Thursday, November 28, 2013

Hari sukan budak2 sekolah

As Salam

Dah tahap lama betul MMD simpan gambar2 semasa hari sukan tadika Lea.  Lea bersemangat betul untuk bersukan.  Maklumlah dia antara yang paling tinggi dalam ahli kumpulan merah dan telah terpilih untuk menjadi wakil terakhir bagi setiap acara.







Walaupun menang untuk beberapa acara, kumpulan Lea hanya mendapat tempat ke3. 



Lea juga menang untuk teka biskut dan dapat hamper juga.  My beloved hubby menang untuk acara bapa iaitu berjalan atas batu bata.

Balik dari sukan, Lea tidur sepanjang petang.  Penatlah tu...

As Salam.

Wednesday, November 27, 2013

Under age maid

As Salam

Dah 2 tahun rasanya MMD ketiadaan pembantu rumah.  Semuanya kena buat sendiri.  Nasib baiklah ada bantuan dan sokongan dari my beloved hubby dan anak2.  Semua ada tugas masing2.

Kalau abang Hakim, dia dah tahu bila untuk kemaskan meja selepas makan, buang sampah dan sebagainya.  Waktu petang selepas kelasnya, dia ditugaskan untuk menjaga adik2 kat rumah.  Boleh diharap juga untuk menukar diapers Hazry, mandikan atau basuh berak Hazry.  Kalau budak2 sebayanya, belum tentu lagi sanggup buat semua tu.  Terima kasih abang...

Lea pulak dah tahu untuk menyusun bantal2 atau kusyen selepas digunakan.  Susunan dan cara letaknya macam yang MMD selalu buat.

Malam baru ni, Lea terlebih rajin bila my beloved hubby vacuum karpet.  Dia tak sabar2 untuk membantu ayahnya.  Tengoklah bila dia buat kerja...Boleh ganti maid Indon je. ha ha ha ha.



Belum habis ruang tamu di vacuum, terus bungkam atas kerusi.  Penat sangat....

MMD kurang suka untuk guna karpet lama2.  Agak sensitif bila baring2 dan kulit cepat gatal.  Itulah pasalnya MMD suruh my beloved hubby vacuum bersih2 untuk digulung dan simpan dalam stor.


As Salam.

Tuesday, November 26, 2013

Happy 16th birthday to Abang Hakim Halimy

As Salam

Ha....birthday boy dah besar tapi umur masih lagi kecik. Pejam celik pejam celik pada 21/11/2013 dah 16 tahun abang Hakim rupanya.  Tingginya mengalahkan MMD. Macam biasa, MMD akan belikan kek untuknya.  Tapi ada yang sibuk2 masa nak potong kek....siapa lagi kalau bukan si Lea.

Abang Hakim dah bertukar nama...Hakim Ha Limy...ha ha ha ha



Advance birthday present ialah telefon Samsung GalaxyYoung, pilihan hatinya yang MMD dah beli 1-2 minggu lebih awal.  Itupun sebab hari2 dok sok sek sok sek dengan MMD. Okay la...kali ini ibu beli tapi jangan lupa,  pelajaran mesti diutamakan.  Pesanan penaja gitu...

My beloved hubby yang pergi belikan kek sebelum singgah ambil MMD kat office.


Makan2 kek dulu.  Malam tu baru keluar cari makanan lain pulak.  Nak western food kat Kedai Kak Long lagi...tempat favourite Hakim.  Pilihannya dah tentu mix grilled.  MMD and beloved hubby pun order yang sama kecuali Lea order fish and chip....


Semoga menjadi anak yang baik dunia dan akhirat.

As Salam.

Monday, November 18, 2013

Projek Anggur 17/11/13

As Salam

Hujung minggu yang penuh dengan aktiviti berkebun.

Habis kerja hari Jumaat.  Malam tu my beloved hubby tiba2 ajak buat projek.  Projek cari benih pokok anggur.  Hinggakan MMD pun terikut sama membaca kat internet pasal penanaman pokok anggur.  MMD pun ada minta harga dari nombor2 telefon kat blog2 yang menjual benih pokok anggur.  Hinggakan sampai ke Sarekei..kih kih kih.

Petang Sabtu selepas urusan rumah tangga selesai, MMD, my beloved hubby dan Lea pun bergerak keluar.  Tempat tujuan pertama adalah nak cari kot kot ada kat nursery di Bandar Bukit Tinggi, Klang.  Sebelum ni memang MMD pernah mencari jugak pokok anggur tapi tak ada satupun di area situ.

Lea siap berposing kat nursery.



Mungkin kali ni ada agaknya.  MMD singgah kat satu nursery dan bertanya.  Memang ada 2 pokok yang harganya RM80.00 satu.  Wahhhh mahalnya.  Pokok pun tak berjaga.  Antara hidup dan nak mati pun ada.  Lepas tu ditunjuknya satu lagi pokok yang agak kecil.  Daunnya lebih segar dan lebih baik dari yang harganya mahal tu.

MMD beli jugak dengan harga RM20.00 dan juga sedikit tanah2 yang sesuai.  Pasu2 kat situ agak mahal.  Jadi MMD singgah pulak ke nursery yang selalu MMD beli pasu, tak jauh dari nursery yang pertama tu.  Beli 2 pasu besar RM20.00 setiap satu dan sedikit lagi tanah2.


Selesai kat situ, MMD ajak my beloved hubby ke Simpang Empat Teluk Pulai.  Kot2 ada kat nursery yang pernah MMD singgah dulu.  Sampai je kat situ, belum lagi my beloved hubby sempat bertanya kat pekerjanya, MMD dah menjerit kat luar dan tunjukkan benih2 pokok anggur betul2 kat luar depan pagar nursery.  Ada 5 anak pokok kat situ.  Memang rezeki kami kot.  MMD pilih 2 pokok dan sedikit tanah2 lagi. Harga pokok anggur RM16.00 sepokok. Kat sini tanah2nya lebih murah dari tempat yang MMD beli di kedua2 nursery sebelum tu.

Terus terang, MMD tak tahupun jenis apakah spesis pokok anggur yang MMD beli tu.  Tanya pekerja nursery, katanya anggur merah.  Bukannya beli dengan nursery yang khas menanam/menjual pokok anggur.  Kalau tidak, dah tentu tahu dari spesis atau nama apa.

Singgah balik kat  BBT pekena rojak dan cendol.  Ehmmm yummy!

MMD beli tanah merah, tanah gambut dan tanah bercampur dengan sabut dan juga baja organik (baja tahi ayam).  Untuk tanah pasir sungai, my beloved hubby akan ambil kat longgokan yang ditinggalkan kat projek rumah belakang rumah MMD tu.


Petang Ahad yang hening...chewahhhhh.. MMD mulakan dengan mencampur semua tanah2 yang ada dan juga baja.  Alihkan benih pokok2 anggur ke rumah barunya...Moga selesa di tempat yang besar dan baru dan memberi hasilnya nanti untuk kami sekeluarga.



Buat sementara waktu MMD letakkan pasu2 pokok anggur tu di belakang rumah MMD yang beratap tu.  Pasu yang kecil tu akan ditukar tak lama lagi ke pasu yang sama besar. Lepas ni, my beloved hubby akan buatkan tempat teduhannya yang baru..Katanya......Tak tahulah jadi ke tidak. Kita tengok je la...

Nanti MMD akan update perkembangan pokok2 anggur MMD ni dari masa ke semasa.  Harap hidup dengan subur yea macam kat gambar di bawah ni...



As Salam.

Friday, November 15, 2013

Testing 1, testing 2, excellent result

As Salam

Video pendek2 je.

Day 1
video

Hari pertama Lea cuba untuk belajar mengayuh basikal tanpa roda bantuan.  Beria-ia dia cuba, asyik jatuh bangun, jatuh bangun.  Siap luka di sikunya.

Day 2
video

Tak sangka hanya dua hari, Lea dah confident kayuh basikal kecilnya. Hari2 seterusnya, siap dia lepaskan sebelah tangannya.  Siap letak tangan atas pehanya.  kah kah kah.  Ini akibat pengaruh dari anak lelaki jiran sebelah rumah yang agak besar dan sama2 bermain basikal di jalan yang sama.

Tiap kali MMD balik dari kerja dan bukak pagar, tiap kali itulah dia dah siap2 dengan basikalnya standby untuk keluar ke jalan depan.  MMD atau my beloved hubby terpaksa tunggu Lea kat depan rumah.  Bukan apa, kadang2 motor & kereta dipandu laju2 juga kat selekoh tu.  Bimbang kalau2 mereka tak ternampak budak2 main basikal.

Keselamatan anak2 perlu dipantau walaupun berada di depan mata. Yang penting kat sini ialah...usaha tangga kejayaan.

As Salam.




Tuesday, November 5, 2013

Salam Maal Hijrah 1435

As salam semua readers MMD.

Ada ke yang datang baca?  or MMD sendiri baca entry sendiri ahak...

Sempena menyambut Awal Muharram hari ini, MMD ingin menyusun sepuluh jari meminta maaf jika ada sebarang entry yang telah di published di My Mom's Diary ini menyinggung mana2 pihak.  Yang buruk itu datangnya dari kekilafan MMD dan yang baik tu semuanya datang dariNya.

Tiada aktiviti istimewa hari ini selain dari berlonggok2 dengan anak2.  Layan cerita kartun yang Lea sedang pegang remote controlnya.

Sebelum hujung minggu lepas, sempena bakal menyambut cuti Hari Deepavali pada hari Sabtu 02/11/13, MMD dengan tekunnya bersama2 dengan my beloved hubby re-adjust akurium ikannya.  Sebelum ni berada di dalam rumah.  Dek kerana MMD selalu membebel kat my beloved hubby yang MMD dah bosan dengan kedudukan kerusi di ruang tamu, pukul 11.30mlm my beloved hubby ajak alihkan akurium tu.

Yang sebenarnya, pada awalnya hanya nak gantungkan gambar family MMD di dinding je.  Tapi bila dah start sesuatu, terus diajaknya MMD alihkan akurium tu.  Biar betul cik abang??? Tengok jam tu, dah pukul 11.30mlm tau?  Esok I nak kerja tau?  My beloved hubby kata...tak nak tak pe la...biarlah kerusi ini berkampung kat tempat yang sama je la...Ok la...terhegeh2lah MMD siapkan penyapu, kain basah bagai...habuk pun banyak.

Hasilnya, akurium pun berpindahlah ke luar rumah.  Letak kat tepi dinding bersebelahan dengan rumah jiran.  Sakit tangan2 dan belakang kami berdua.  Walaupun akurium tu hanya ada separuh je airnya, beratnya ya rabbi....Ikan dah dapat rumah baru, MMD pun dapat pandangan mata yang baru.  MMD letak kerusi dengan L position.  Luas pandangan!!! Urusan siap dlm pukul 3pg. "Beleh" mata MMD..

MMD sebenarnya tak berapa suka tengok barang perhiasan/perabut terlalu sarat dalam rumah.  Dahlah termasuk dalam kategori malas nak menyapu, jika ditambah pulak dengan banyak barang2 perhiasan, lagilah bertambah penyakit malas tu.  Bukan apa, kena alih2 barang untuk menyapu tu yang menjadikan kerja senang jadi lambat.  Maklumlah, MMD mana ada bibik.  Boleh dikatakan hanya ada basic perabut je kat rumah MMD ni.

Menceceh panjang pulak MMD hari ni.


Gambar masa raya kat rumah my Mem Besar di kampung  baru2 ni. Nampak senget kan?  Tapi sebenarnya tidak, sebab MMD snap dari angle tepi.  Jangan betulkan mata anda.

As salam semua dan Salam Maal Hijrah.

Saturday, October 26, 2013

Pressure pressure

As Salam

Tak de tertekan pun.  Saje2 bagi title gitu untuk menceritakan tentang MMD yg baru mencuba pakai pressure cooker.

Dah 2 tahun lebih MMD ada pressure cooker ni.  Jenama Sugawa je.  Itupun masa MMD beli electric induction cooker untuk dapur MMD.  Kiranya MMD dah ada 2 set dah pun.  Satu yg kedua2 stove hanya boleh pakai stainless steel periuk je.  Itu dah 5-6 tahun dah MMD beli sebelum masuk rumah yang MMD tinggal sekarang.  Masalahnya MMD tak boleh pakai periuk selain dari stainless steel.

Yang baru ni, ada option lah, sebelah boleh pakai stainless steel (stove tu tak nampak cahaya apinya) dan satu lagi yang boleh nampak cahaya merah apinya.  Yang ini boleh pakai apa2 jenis periuk pun. 

Bila dah beli tu, MMD tekanlah salesman tu yang MMD nak itu dan ini sebagai hadiah tambahan.  MMD dah tak ambil periuk2 stainless steel sebab MMD dah ada sebelum ni.  Jadi MMD pilih, periuk mengukus, pressure cooker dan juga stove satu lagi yang single.  Senang untuk MMD bawa jika ke mana2 masa travel.

Buat pertama kalinya, MMD test pakai pressure cooker ni untuk masak sup tulang Qurban baru ni.



Memang cepat je memasak. Tak sampai 1/2 jam dah siap sup ni.

Hari ni MMD cuba pulak goreng ayam salut "bread crumb powder" Nona.  Belum habis memasak yang lain, dah habis ayam2 yang MMD siap masak di samun oleh Hakim dan Lea.  Isinya lembut berbanding kalau MMD goreng pakai dapur biasa.  Texturenya macam beli ayam di KFC gitu. Dalam 15-20min dah siap.


Ini MMD perkenalkan pembantu baru MMD...Wallllllaaaaaaa.
Bulan lepas MMD dipaksa oleh my beloved hubby untuk buat Nasi Dagang Terengganu.  Ini pun pertama kali juga MMD buat nasi dagang tanpa bantuan sape2.  Biasanya MMD selalu makan hasil air tangan adik MMD yang di Cheras tu dan juga my Mem Besar.  Maklumlah, balik raya baru2 ni kat Terengganu, my beloved hubby menuntut ilmu dengan tokey nasi dagang yang juga besan my Mem  Besar. Dia yang menuntut ilmu tapi MMD yang kena masaknya.

MMD pun menuntut ilmu dengan En. Google untuk cara memasak kuahnya.  My beloved hubby menuntut ilmu untuk buat nasinya je.  Sekerat jalan je belajar ilmu !!!!

Maka, jadilah nasi dagang hasil air tangan MMD yang pertama dengan menggunakan pengukus Sugawa yang dah beberapa lama diperap di dalam stor rumah MMD.

My beloved hubby siap panggil adik2nya datang ke rumah MMD untuk makan nasi dagang ni.  Alhamdulillah....tidak mengecewakan bagi orang yang pertama kali mencuba memasaknya. Kebetulan adik MMD yang di Cheras pun datang juga.  Memang langkah kanan juga buatnya.

Sekian, selamat makan2.

As salam.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...