Tuesday, February 2, 2016

Jom merentas

As Salam

Hari Sabtu lepas, 30/01/16, awal2 pagi MMD kejutkan Lea. Sehari sebelum tu MMD dah sign surat kebenaran untuk dihantar ke sekolahnya.  Malangnya MMD terlepas pandang akan waktunya.

Terkebil2lah si budak Lea bangun tapi bersemangat betul.  Tak perlu nak kejutkan banyak kali untuk bangun dari katil. 

Siap sarapan dan my beloved hubby dah siap2 untuk hantarnya ke sekolah.  Jam masa tu pukul 7.30pagi.

Macam biasa, hari Sabtu MMD tidak bertugas.  Hanya tukar profession jadi suri rumah tangga sepenuh masa pada hujung minggu.

Dah pukul 9.00pagi, my beloved hubby belum balik2 lagi.  Ehmmmm.  Apa yang terjadi ni?  Lama betul menghantar Lea.

Pukul 9.30pagi barulah my belvoed hubby muncul.  Katanya Lea siap tidur lagi dalam kereta sementara menunggu acara bermula.  Rupa2nya senamrobik bermula pada pukul 8.30pagi dan acara merentas desa bermula pukul 9-9.30pg.  Ohhhh...patutlah.

Pukul 11pagi my beloved hubby pergi semula ke sekolah untuk menjemput Lea balik.  Dari dalam kereta, Lea bermuka sedih.  Ni mesti kalah, berkata MMD dalam hati.  Biasanya Lea kalau dia tak menang apa2 hadiah dalam apa2 acara, mukanya nampak sedih tu berlipat kali ganda.

Tiba2 dia tunjukkan medalnya.  Wahhhhhh, dapat tempat ke-7 untuk acara merentas desa bagi darjah 3 bahagian pelajar perempuan.  Tahniah ye Lea sayang....
 

Hari ni, medalnya dah siap2 tergantung di dalam biliknya.  Tersusun cantik bersama2 dengan medal2nya yang dimenanginya sejak dari tadika.

Sekian cerita merentas desa anak dara MMD untuk kali ini.

Jumpa lagi di lain siaran.

Monday, February 1, 2016

Tak nak balik rumah! Jom ke Hotel Seri Malaysia, Bagan Lalang 02-03/01/16

As Salam.

Perjalanan balik dari Lukut masih melalui laluan yang sama semasa datang iaitu melalui Sepang.  Anak2 semua dah tidur akibat kepenatan dan kepanasan.  Dalam dok berborak dengan dengan my beloved hubby, tau apa yang my beloved hubby tanya?

Nak singgah Labu Johnson semula ke nak singgah Avani Sepang Gold Coast? Aikkkk!!!!  Tak puas holiday lagi?  Katanya sebab Lea kempunan tak dapat mandi pool di apartment tadi.  MMD dok berfikir sendiri, kita cari chalet2 yang murah2 je la.  Boleh mandi kat pool di Avani.  Boleh tunjuk membership card je.

Bila dah nak sampai ke simpang samada terus ke Sepang atau ke kanan untuk ke Labu Johnson/KL, my beloved hubby tanya lagi.  MMD pun jawab, terserah lah.......  my beloved hubby terus je perjalanan untuk ke Sepang.  Hahahahaha.

Dalam duduk tengok2 chalet di tepi2 jalan yang kecil menghala ke Avani tu, my beloved hubby terus je tanpa perlahankan kereta.  Nampak gaya macam nak ke Avani je ni dalam hati MMD.  Bila sampai kat area pantai,  mak aiiiii.  Banyaknya kereta dan ramainya manusia.  Malas nak masuk Avani untuk tanya.  Sure dah penuh ni.  Lagi2 bila walk in last minute macam ni.  Terus belok ke kiri untuk ke Hotel Seri Malaysia. 

Alamatnya:

Lot 979 & 980, Pantai , Sg Pelek 43950 Bagan Lalang Sepang Malaysia, Malaysia  
 
Ada bilik deluxe yang terakhir tapi kat 1st floor. Nasib baik ada family room di ground floor.  RM236.00.  Mahal sikit dah tentu.  Ok.  Check in.  Orang yang paling gembira sudah tentulah Lea.  Cepat2 dia suruh my beloved hubby bukakan pintu kereta belakang dan keluarkan kotak yang berisi peralatan2 renangnya.  


Masuk je ke bilik, Lea cepat2 sarung baju renangnya dan minta my beloved hubby temankannya ke pool.  MMD selesaikan urusan dengan Hazry dan diri sendiri dulu.  Lepas tu barulah MMD ke pool, take over dari my beloved hubby.  Kena alihkan meja untuk bersolat.  Baru lega sikit ruangnya.

Macam biasa, Lea dan Hakim memang tak akan lepaskan peluang untuk mandi di pool.  Ramai juga pengunjung di sini.  Dah petang, apa lagi nak di buat.  Dah tentu terjun masuk pool lahhh. Layan anak2. Hazry menjadi peneman setia MMD.  Sesekali menjerit2 bila dia tengok Lea dan Hakim bergembira dalam pool.  Hakim ni kuat mengusik Lea.  Lea pulak kuat mengadu pada MMD dan kuat merajuk.  Kejab lagi baik pulak dengan abangnya.  MMD tak hairan pun bila dia mengadu pada MMD.  Ye la Ye la.  Biasa macam tu la MMD cakap.


My beloved hubby ada ronda2 kat dalam kawasan hotel ni.  Kat dewan makan ada juga menyediakan masakan panas jika ada orang order.  Dah petang pun dan anak2 sibuk mandi.  Dah tak ingat nak makan pun mereka.  Lagipun malam nanti nak keluar jugak.

Lepas Maghrib, kami pun keluar dan arah ke pantai.  Kiri dan kanan banyak kedai2 makan makanan laut.  Kali ini kami ke arah kanan, kalau ke kiri ke arah Avani.  Pernah makan di restoran yang di sebelah kiri.  Kami makan di RM Serai D Bagan.  Harganya pun berpatutan.  Masakannya pun sedap.  Antara masakan yang MMD order kat bawah ni.

Sejak dari hari ni, Lea dah mulai menyukai makanan laut.  Biasanya dia makan ikan saja.  Sekarang dah pandai & suka makan lala, pepahat, sotong, kerang.  Semua ni MMD bagitahu kat dia yang adik-beradik kerang tapi lain2 bentuk.  Tiap kali pergi beli barang dapur, mesti diingatkan pada MMD agar belikan sekali makanan kesukaan barunya tu.


Selepas sarapan pagi keesokan harinya, Lea dan Hakim terjun pool lagi.  MMD layan tengok TV dengan Hazry.  Dah pukul 12tgh barulah mereka berdua balik ke bilik.  My beloved hubby kata, hanya tinggal mereka berdua je kat pool.  Apa tidaknya, orang dah check out.  Lepas siap2, kami pun beransur untuk check out juga.  Tengok parking lot kat luar.....wahhhhh...kosooooooooong!!!  Ada 3-4buah kereta je. Patutlah receptionist tak kejar kami untuk check out.  Dah tak ada pengunjung pun.  Esok kan dah mula bersekolah.
 
 

Tengok muka Lea yang dah gelap.  Lepas mandi laut sehari sebelum tu, sekarang mandi kat pool pulak hingga tengahari.

Puas hati melayan anak2.  Tamatlah sudah 3H2M kami dari Port Dickson hingga ke Sepang pada awal tahun 2016.  Tunggu lawatan kami ke negara jiran pulak pada akhir Feb 2016 nanti.

Selamat melayari bahtera persekolahanlah pulak ye Cik Lea.  

As Salam.  Jumpa lagi nanti.  Jangan lupa terus menyokong blog MMD ni.


Sunday, January 31, 2016

Lawatan ke Kota Dan Muzium Lukut - 02/01/16

As Salam

Masa arah ke PD semalam, kami dah terlepas simpang ke Lukut ni.  Jadi MMD dah pesan awal2 pada my beloved hubby agar perlahan2 bila nak sampai supaya tidak terlepas simpangnya lagi dalam perjalanan balik dari PD. 

Lukut ini ada sejarahnya yang tersendiri.  MMD cedok info dari Wikipedia, ensiklopedia bebas.  Antaranya ialah:



Kota Lukut ialah sebuah kota di Lukut, Negeri Sembilan yang dibina oleh Raja Jumaat ibni Raja Jaafar pada 1847 ketika pemerintahan Sultan Selangor yang ketiga iaitu Sultan Muhammad Shah (1826-1857). Kota ini terletak di atas bukit yang dinamakan Bukit Gajah Mati atau disebut juga sebagai "Bukit Raja", ketika itu dalam pemerintahan Selangor.[1]
Kota yang berbentuk empat segi bujur yang berukuran lebih kurang 200 meter panjang dan 170 meter lebar ini dikelilingi parit yang dipasang dengan ranjau yang mempunyai kedalaman di antara tiga hingga lima meter dalam. Dari atas kota, boleh dilihat pemandangan Sungai Lukut, Selat Melaka dan kawasan sekitarnya.
Semasa Raja Bot bin Raja Jumaat memerintah, banyak tentangan dihadapi daripada musuh terutama daripada Raja Sulaiman (Sungai Raya) yang enggan tunduk kepadanya. Kota Lukut diperbesarkan dan diperkuatkan dengan kawalan 30 orang askar Arab bagi menghadapi sebarang serangan musuh.
Kegawatan politik dan kekacauan yang berlaku ketika itu akhirnya melemahkan kewangan Lukut dan sedikit demi sedikit menghakis kemasyhuran Lukut.
Kini terdapat sebuah muzium di kaki bukit berhampiran kota ini yang dinamakan Muzium Lukut.  

Pada mulanya, MMD dan Lea saja yang panjat bukit tu.  Berposing sana sini.  Panas mentari terik di atas kepala.  Berkerut2 dahi.  MMD hanya berpusing2 kat area situ je.  Tak pergi pun ke bangunan muziumnya.




Lea ajak bermain sebentar di playground kat situ.  Oh dearrrrr, panas ni. Demam kang nanti.



Tiba2.....datang seorang jejaka sado dan menegur MMD.  Terkejut MMD dengan kesadoannya.  Hahahahha....jangan gelak tau....anak MMD, Hakim datang menjemput MMD dan Lea balik.  My beloved hubby dah siap tunggu kat tangga paling bawah tu....


Sekian dulu lawatan terpendek yang pernah MMD buat.  Jumpa lagi yerrrr.

As salam.

Saturday, January 30, 2016

Muzium Tentera Darat di Port Dickson - 02/01/16

As Salam

Tempat ni memang dah ada dalam list MMD.  Cepatnya masukkan dalam list?  Itupun masa dalam perjalanan dari Labu Johnson ke PD bila ternampak signboard kat tepi2 jalan.  Dah alang2 berada di PD, apa salahnya singgah.  Lagipun nak tunjuk kat anak2 tentang kelengkapan dan peralatan perang yang dimiliki oleh tentera Malayasia.  Biar tambah ilmu sejarah sikit pada anak2 walaupun MMD pun tak berapa nak ada ilmu sejarahnya.

Selepas keluar dari Upside Down Art Gallery, terus mencari signage kat tepi2 jalan lagi.  Sebenarnya, dari jauh pun dah boleh nampak kawasan lawatan ni.  Gerbangnya besar dan kapal terbang pun dah kelihatan bila kita di jalan utama, Jalan Pantai tu.

Port Dickson juga dikenali sebagai bandar tentera.  Sekali....wahhhhhhh, tak sangka begitu besar kawasan ni. Rasa megah pun ada walaupun tak ada sorang pun ahli keluarga MMD yang terlibat sebagai tentera kecuali arwah ayah mertua MMD yang merupakan seorang anggota polis.  Itupun MMD tak pernah berjumpa dengan arwah yang sudah meninggal semasa my beloved hubby masih muda remaja.

Okay, cari parking lot dulu.  Penuh.  Akhirnya my beloved hubby parking berdekatan dengan dewan (bukan tempat parking sebenarnya)  dan macam biasa letakkan kad OKU atas dashboard kereta.

Tak jauh dari situ, kami kena menaiki anak2 tangga.  Sebelum tu kami ditahan oleh seseorang sebelum my beloved hubby dan Hakim nak mengangkat Hazry dengan wheelchairnya.  Kenapa?

Ohhhh, rupanya dia nak pakaikan Hazry dengan penutup/alas kepala.  Rezeki Hazry lagi.  Bila dah sampai ke atas, sekali lagi kami ditahan.  Aikkkk, apa lagi?  Seorang kakak tu datang dan pakaikan Hazry dengan jam tangan pulak.  Ya Allah....terharu sangat2.  Semoga abang dan kakak tu dimurahkan dan ditambahkan rezeki jualan mereka.




Terokai kelengkapan perang yang ada di luar dulu sebelum memasuki bangunan muzium.  Enjoy gambar2 yang MMD bidik ni ye.






Ini kat dalam bangunan.  Banyak benda yang boleh dilihat.  Tak semua MMD ambil gambarnya.


Okay, lepas tu MMD keluar semula dan sambil2 tu melalui kawasan yang rimbun dengan pokok2.  MMD tak merayap sampai ke atas kawasan yang tinggi tu pun.



Nampak tak muka Lea yang ketakutan tu?  Tak nak ikut masuk terowong sama dengan Hakim.  Jangan harap MMD biarkan macam tu je.  MMD paksa dia ikut sekali masuk.  Menjerit2 Lea dan berkepit sakan dengan MMD masa dalam terowong.



Masa dah nak keluar dari terowong tu, Lea bukan main lagi berlari cepat2 untuk keluar.  Takut betul dia.  Sempit katanya.  Lepas minum2 sebentar, posing lagi sebelum keluar untuk balik. Dah panas berdenting!!  Anak2 dah tak nak berposing lagi.  Panas.




Tamat sudah lawatan di sini.  Jom balik!!!

As Salam.  Jumpa lagi di lain entry.


Friday, January 29, 2016

Upside Down Art Gallery - Port Dickson 02/01/16

As Salam

Anak2 bangun pagi2 hari ini dengan berangan nak mandi kat pool.  Malangnya sampai pukul 9am, masih lagi tak buka2.  MMD terus call orang yang MMD bayar sewa apartment.  Tak berjawab.  Dalam pukul 11am barulah dia bagitahu yang staff di office management masuk kerja pukul 10am dan setiap orang yang nak mandi kena bayar bayaran tambahan RM5.00. 

MMD pun persoalkanlah kenapa dari semalam tak bagitahu waktu operasi dan ada bayaran.  Semalam hanya bagitahu yang pool tengah cuci dan boleh digunakan pada keesokan harinya.  Dah agak lewat untuk pergi mandi pool.  MMD suruh anak2 bersiap2 dan check out.

Destinasi seterusnya ialah tempat tumpuan terbaru di Port Dickson iaitu Rumah Terbalik.  MMD pun ikut signage kat tepi2 jalan dan tidak jauh dari apartment tu, kami sampai ke Rumah Terbalik. 



Ehmmmmm, ingatkan rumah tu memang terbalik seperti yang ada di Sabah tu.  Rupa2nya 3D art gallery, lebih kurang macam yang di Penang juga.

Tak pe lah...MMD dan Lea saja yang masuk.  Yang lain tak nak ikut dan berehat di dalam kereta.  Ini harga tiket masuknya.

 

 Antara gambar 3D dan yang terbalik yang sempat MMD ambil.  Ada juga yang MMD skip.  Nak ambil semua tak tahu pukul berapa boleh habis.  Lagipun 3 beranak menunggu dalam kereta.  Sekadar melepas hajat Lea untuk datang sini.

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inilah cik adik manis yang menjadi photographer kebanyakan gambar2 MMD.  Terima kasih cik adik manis!!!


 Sehingga jumpa lagi di entry selepas ni.  Kena mengadap tentera lah pulak.

Sekian.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...