Friday, January 12, 2018

Penamaan KWSP

As Salam

Berapa peratus lah dividen akan diistiharkan tahun ni untuk simpanan di KWSP.  Harap2 lebih baik dari tahun lepas.

Dah masuk waktu2 senja ni, MMD pun ada berfikir tentang duit di KWSP. Selepas berbincang dengan my beloved hubby, MMD memutuskan untuk mengubah dan hanya menyenaraikan penama yang berumur lebih dari 18 tahun sahaja supaya menyenangkan urusan selepas ini.  Mana tahu, esok atau lusa kita pergi dahulu meninggalkan anak2 serta suami.

Ada kebaikan dan keburukan untuk menamakan anak2 yang bawah umur ni sebagai penama.  Tepuk dada tanya selera masing2.  Bukan banyak sangat pun duit yang MMD ada di KWSP.

Dah banyak juga yang digunakan sebagai pelaburan di saham unit amanah.  Yang ni dari akaun 1 yer.  Tertakluk kepada baki selepas ditolak jumlah asas.  Hanya 30% sahaja yang boleh dilaburkan pada setiap 3 bulan.

MMD berkunjung ke pejabat KWSP Bandar Bukit Tinggi Klang selepas menghantar Lea ke sekolah paginya.  Siap boleh sarapan dulu sementara menunggu pejabat di buka pada pukul 8.15pagi.

Urusannya pun tak sampai 30min.  Hanya perlu pastikan data2 penama disemak dan kita akan diberikan satu salinan untuk simpanan.


Alhamdulillah.  Selesai sudah satu urusan.

Okay.  Jumpa lagi di lain entry.

As salam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...