As Salam
Lama benar rasanya tak masak bubur jagung. Last Sunday, kebetulan ke Econsave untuk shopping barang2 dapur, my hubby pun pilih2 jagung. Ambil 7 biji je. Nampaknya jagung2 tu agak elok dan besar juga.
Bubur yg MMD buat ni kiranya jenis campak2 je dan ikut suka hati nak letak banyak mana bahan2nya. Yang penting, tak cair sangat, tak manis sangat.
Lepas racik2 jagung tu, MMD rendam dan rebus dulu dengan air biar jagung tu empuk. Letak 2-3 helai daun pandan. Ambil kat belakang rumah je.
Jagung yg dah siap diracik2.
Masukkan air dan rebus dulu.
Lepas tu baru masukkan 1-2 cubit garam, biar rasa lemak2 manis gitu. MMD letak juga susu pekat sedikit dan letak gula. Ingat, jangan manis sangat. Jaga kesihatan pun penting juga!
Kemudian baru MMD masukkan santan dan biarkan mengelegak. Rasa seadanya. Kalau ikut style my mom, dia akan letak telur yg di pukul. So, MMD pun ikutlah style my mom, Pukul telur, kecilkan api dapur, tuang telur dari jarak yg tinggi sikit macam buat teh tarik, biarkan sebentar barulah kacau. Telur tu akan jadi berurat2 gitu.
Dah siap, angkat dan hidangkan. Simple je kan? Cuba la.
As Salam.
4 comments:
saya pun baru buat minggu lepas,tapi saya letakkan tepung, dan sagu mata ikan.
Zaman isteri bermanja-manja sudah berlalu
Bahasa kiasan yang patut tahu dalam rumahtangga
ct N honey: sedap jugak tu...
wah .. macam tak sedap je .. suka air jagung ..
iPai: selera masing2 berbeza kan? u suka air jagung tapi MMD suka bubur jagung.he he he
Post a Comment